Neem de tijd voor alle details

Het renoveren van oude keukens in monumentale panden is zeer wel mogelijk, maar vergt meer tijd dan het plaatsen van een nieuw kookblok in een Vinex woning. Niet iedereen is daarop ingericht.

De muren zijn vaak niet recht en glad, maten wijken af, de ondergrond is zelden waterpas en je hebt nogal eens te maken met bindende voorschriften van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
Belangrijk is vooraf met de opdrachtgever alle wensen goed door te spreken. Hoe is de bestaande keuken gebouwd, welke materialen zijn gebruikt en wat zijn de mogelijkheden in de ruimte waar de keuken staat?

Inmeten

Na deze inventarisatie is inmeten de belangrijke volgende stap. De keuken moet exact opgenomen worden. Eventuele passtukken kunnen afwijkingen corrigeren.
Als het kookvertrek wél de goede indeling heeft maar niet meer van deze tijd is, heeft renovatie altijd zin omdat je de keuken in dat geval zonder hak- en breekwerk de gewenste uitstraling kunt geven. Onderdelen als eikenhouten deuren kunnen op maat worden nagemaakt. Het front van de keuken kan een flink ander karakter krijgen door een andere houtsoort te gebruiken. Denk aan eiken, noten, beuken, kersen of zelfs vurenhout. Ook hergebruik van bestaande materialen is veelal goed te doen.

Nieuwe look

Een oude keuken een geheel nieuwe look geven? Geen probleem. Een landelijke- of moderne uitstraling? Alles kan. Renoveren doe je met passie.
De bewoner van de monumentale boerderij, wiens keuken op de twee afgebeelde foto’s staat (voor en na renovatie), wilde graag eiken als dominant materiaal in zijn kookvertrek terug zien. Dat is zonder hak- of breekwerk goed gelukt. De kasten zijn blijven staan, de fronten vervangen.